Természetgyógyászati Klinika Kft

9700 Szombathely,
Széll Kálmán u 17 fszt/5
E-mail küldése

Szolgáltatások

Moxa kezelés

Melegítéses gyógymódot jelent. Az emberi testnek bizonyos pontjain melegítéssel ingert közvetítve gyógyhatást érünk el. A kezeléshez speciális gyógynövényekből készített moxarúdakat, kúpokat, pamacsokat használunk. A melegítés fokozza a helyi vérkeringést ez által a salakanyagok eltávolítását és a lebomlását elősegíti. Az anyagcserét fokozza. Élénkíti a sejtműködést, fájdalmat csökkenti. Energiával látja el a testet. A test egyensúlyát fenntartja és betegségeket megelőzi, vagy a kialakulását gátolja.

A hő, a tűz, a füst gyógyító hatása

A moxaterápia, vagy moxibustio egyidős az akupunktúrával, sokan úgy tartják, hogy idősebb is nála. Az akupunktúra elméletét használja fel a gyógyításra, de önálló kezelési ág.

Jól példázza a tűznek az ember és a gyógyítás szolgálatába állítását. Ez az eljárás ugyanis a bőr melegítése révén éri el az érintett energiapálya zavarainak megszüntetését.

A meleg elősegíti a gyógyító hatást. A hő fokozza a véráramlást, és ezzel gondoskodik a salakanyagok kiürítéséről, a szervezet méregtelenítéséről. Serkenti a vörösvértestek képzését és a máj-epe működését, hatékonynak bizonyul bélrenyheség esetén, de fejfájás, álmatlanság és alacsony vérnyomás ellen is kiváló.

Mi a moxa? Jól, és sokáig parázsló gyógynövény szárítmány, melynek alapja a feketeürömfű (Artemisia vulgaris). A moxa szó maga „égő fű”-vet jelent. A ürömfű égetése során keletkező nagy meleg ( keserű, savas és meleg, vagyis tiszta Yang ) energia, mely a test belső folyamataiban akadályelhárító szerepet tölt be. A moxálás lényegében egy energetikai kiegyensúlyozó folyamat. Biztosítja a lehetőséget a belső energia növelésére, ezáltal betegségmegelőzésre, illetve krónikus, elhúzódó, mélyen beivódó betegségekre jelent gyógyírt.

A hő hatására visszarendeződik a szabályos energiaáramlás a meridiánokban, így számtalan probléma sikeresen, akár véglegesen eltüntethető a testből. Alapvetően a moxa kezelés feltöltő hatású, tehát minden Qi elégtelenség, és a meridiánokban az energia elakadása okozta kórképekben használható. Különösen alkalmas, a hideg, a nedvesség és a szél okozta megbetegedések gyógyítására.

A meleg ellazítja a görcsös izmokat, oldja a fejet sokszor abroncsként szorító fájdalmat (fejfájás).Merev, nehezen mozgó ízületek, izmok, kéz, láb, nyak, váll – hideg okozta blokkolt állapotainak megszüntetésére is alkalmas. Segíti a véráram frissülését, a pangó salakanyag kiürülését, így renyhe bélmozgásesetén – ami rendszeres tornával és egészséges táplálkozással teljesen elkerülhető – hatással van a feldolgozásra már alkalmatlan „anyag” távozására. Minden megfázásból eredő betegség esetén érdemes bevetni, mert nagyon hatásos. Nagyon jótékony hatású hideg kéz, hideg láb esetén. Felmelegíti, és hosszú távon javítja a keringést. Hatásos ez a kezelés vissza-visszatérő fülcsengés esetén, melyet a stressz súlyosbít. A menstruációs gondok egy részénél, impotenciánál valamint vese- és hólyagproblémák esetében is jótékony hatású. Krónikus asztma és légúti allergia esetén is be kell vetni, mert jelentős javulás érhető el általa. A nedvesség okozta ízületi panaszoknál, amikor a végtagok elnehezülnek, zsibbadnak, ödémásodnak, akkor is alkalmazni kell. S nem beszéltünk még a legfontosabbról, a kínai orvoslás alapvető látásmódjáról, a megelőzésről, azaz az immunrendszer edzéséről. Moxálni akkor érdemes igazán, amikor nincs semmi baj, ezzel együtt azt szeretnénk elérni, hogy ne is legyen.

A moxafű melege oldja az izomzat görcsös feszültségét, ezzel korrigálja a beteg kompenzáló hibás testtartását, csökken az ideggyökökre nehezedő nyomás, majd meg is szűnik , és ennek nyomán eltűnik a fájdalom.

 
« Vissza az előző oldalra!
Természetgyógyászati Klinika Kft - MagyarTermészetgyógyászati Klinika Kft - Német